Het Kerkepad

Hoe komt Papenvoort aan zijn naam? De werkgroep archeologie en monumenten van de Heemkundekring Heeze-Leende-Zesgehuchten heeft de achtergrond van deze naam boven tafel gehaald en geeft het Kerkepad, waar Papenvoort zijn naam aan te danken heeft, op deze wijze de aandacht die het verdient. Op 12 juni a.s. om 15.00 uur onthult de wethouder van de gemeente Geldrop-Mierlo de plaquette met informatie, nadat de voorzitter een welkomstwoord en korte inleiding heeft gesproken. Daarna kan iedereen zelf een stukje Kerkepad lopen, een pad dat in 1487 al in gebruik  was.

Het is namelijk in 1487 als pastoor Arnoldus Demers voor de eerste keer met het draagaltaar over een zandpad van Geldrop naar de kapel op Riel loopt. Deze kapel, die was toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van de Zeven Smarten, Sint Antonius en Sint Bastiaan, had hij hetzelfde jaar laten bouwen. De pastoor kwam waarschijnlijk in 1512 om het leven bij de kerkbrand in Geldrop.

De kapel kwam in 1648 in handen van de protestanten en werd vanaf ongeveer 1660 niet meer gebruikt, waarna deze in verval is geraakt en is inmiddels verdwenen.

Het zandpad waarvan de pastoor (een paap) gebruik maakte staat bekend als het Kerkepad. Op de grens van Geldrop en Zesgehuchten kruiste het pad de Beekloop, die de gebruikers op een ondiepe plaats moesten doorwaden (voorde). Die plaats staat bekend als de Papenvoort. De oorspronkelijke voorde lag waarschijnlijk nabij de overgang van de Eindhovenseweg naar de Nieuwendijk.

De plaquette met informatie en het stukje pad is te vinden op de Rielsedijk, ingang straat woonwagenkamp.

doopvont         

 Doopvont uit de voormalige kapel van Riel  

 

Miranda Verdouw onthult plaquette

Wethouder Miranda Verdouw onthult plaquette

Ton Steenbakkers onthult plaquette Kerkepad

Wethouder Ton Steenbakkers onthult plaquette

Genodigden onthulling plaquette Kerkepad

Genodigden uit Riel bij onthulling plaquette, toespraak voorzitter Rob Gijsberts 

Jan Broertjes vertelt geschiedenis Kerkepad

Jan Broertjes vertelt geschiedenis Kerkepad

Genodigden

genodigden

genodigden

genodigden

Rob Gijsberts en wethouders Geldrop-Mierlo

Jan Broertjes en Paul Henneman De intiatiefnemers Jan Broertjes en Paul Henneman