Ons Heemgebied bestaat uit 5 dorpen en vanuit historisch perspectief gezien uit 3 Heerlijkheden.

Hieronder vindt u de diverse beschrijvingen.

GELDROP
Historisch gezien is Geldrop ontstaan uit 4 kernen: Het dorp Geldrop, en de gehuchten Klein– en Groot Braakhuizen ten oosten van de Kleine Dommel en later Hoog Geldrop ten westen van de spoorlijn, de belangrijkste nederzetting van de vroegere gemeente Zesgehuchten. 
Lees hier verder

HEEZE
Het moderne Heeze wordt vanwege de mooie natuur wel de "Parel van Brabant" genoemd.
Lees hier verder

LEENDE
Leende is ver in de omtrek zichtbaar door de markante Sint Petrus Banden kerk uit circa 1400, een laatgotische kruisbasiliek met een geweldige toren.  
Lees hier verder

ZESGEHUCHTEN
Hoog Geldrop, Hulst, Hout, Riel, Gijzenrooi en Genoenhuis vormden samen Zesgehuchten. Met Geldrop was het één parochie, maar bestuurlijk behoorde het tot de heerlijkheid Hees en Leen.
Lees hier verder 

HEERLIJKHEID STERKSEL, later dorp Sterksel
Boringen naar drinkwater in 1935 brachten de eerste aanwijzingen dat hier heel lang geleden de Maas en de Rijn hun stroomgebieden hadden. Sindsdien staat deze laag onder geologen bekend als de Formatie van Sterksel.
Lees hier verder

HEERLIJKHEID HEEZE LEENDE ZESGEHUCHTEN
De heerlijkheid Hees en Leen strekte zich in de vroege Middeleeuwen uit van de Tongelreep in het westen tot de Sterkselse Aa in het oosten en tussen de heerlijkheid Grevenbroek in het zuiden en Tongelre in het noorden.
Lees hier verder

HEERLIJKHEID GELDROP
De naam Geldrop betekent vermoedelijk: 'Gelders dorp'. Maar wordt ook op diverse oude kaarten als Geeldorp vermeld.
Lees hier verder

GRENSBAKENS IN ONS HEEMGEBIED
Overzicht van alle bekende grenspalen in het heemgebied overgenomen uit de wandelgids "Palen van toen, Bakens voor nu", uitgebracht door de Heemkundekring.
Lees hier verder