Bidprentjes

hier kunt U prentjes bekijken

De bidprentjes kunnen als volgt geraadpleegd worden:
Tik een van onderstaande mogelijkheden in het veld “zoeken”, geen combinatie’s invoeren.
De achternaam van overledene ( zonder voor of tussenvoegsels , zoals “van de(n)(r)” )
De achternaam van Vrouw of Man
De geboorteplaats van overledene ( U ziet alle prentjes waarin deze plaats voorkomt )
De sterfteplaats van overledene ( U ziet alle prentjes waarin deze plaats voorkomt )
De eerste letter van de achternaam van de overledene bv A, dan ziet U alle prentjes waarvan de achternaam begint met de letter A
Of een van de volgende zoekcriteria:
Ongeval - Priester – Pastoor - Kind - Non –Zouaaf – Heeze - Geldrop - Leende -Zesgehuchten-Sterksel.

Hier kunt u zoeken in de data van 20.469 bidprentjes:

in onderstaande tabellen ziet u de beginletter van de achternaam van de overledenen. Door op de letter te klikken komt u in het overzicht met alle beschikbare prentjes die met die letter beginnen. Hier kunt u verder gaan om gegevens van de overledene te lezen.

Bidprentjes
Elk gedachtenisprentje heeft een ziel.
Duizenden mensen verzamelen ze . Het van oudsher katholieke zuiden kent ze onder de naam “bidprentje”.Meer algemeen is de term “gedachtenisprentje”of “herinneringsprentje”
Ontstaan: De eerste prentjes waren aan de hand van geschreven briefjes met gegevens over de overledene. Ergens tussen Haarlem en Amsterdam in het begin van de achttiende eeuw was het katholieke geloof in het noorden bepaald in de minderheid. Katholieken hadden geen godsdienst vrijheid. Wanneer er een dienst gehouden werd deden begijntjes in het geniep de ronde om te vertellen waar en wanneer . Uit dit gebruik is het bidprentje afkomstig: de begijntjes namen op hun ronde een handgeschreven briefje mee, waarop de naam van de overledene stond, voorafgegaan door de – bekend geworden – uitdrukking “ Bid voor de ziel van …..”. Vroeger werden bidprentjes voorzien van een bijbelse tekst, die paste bij het karakter of beroep van de overledene. De laatste jaren worden de teksten steeds persoonlijker.

Geboers