Straatnamen van beroemde mensen

Straatnamen van beroemde mensen

Straatnamen zijn heel belangrijk, bewoners gebruiken de naam om bezoekers de weg naar hun huis te wijzen, voor postbezorgers en medewerkers van hulpdiensten( zoals politie, brandweer en ambulance) zijn ze van belang om hun werk te doen. Mensen vinden het fijn als hun straat een mooie naam heeft, hij moet een beetje bij je passen.  De Ajaxstraat in Rotterdam is bijvoorbeeld niet prettig voor de Feijenoord fans.

 

Soms worden  straten vernoemd naar bekende sporters, zoals bijvoorbeeld  de Hans van Breukelenweg in Leende. Dit gebeurde omdat de gemeente Heeze-Leende trots was op deze inwoner. Hans van Breukelen  was een beroemd keeper van onder andere het Nederlands elftal. Hij  speelde 73 keer voor het Nederlands elftal. Tijdens de EK-finale van 1988 stopte hij de strafschop van de speler van het elftal van de Sovjet-Unie en werd het Nederlands Elftal voor het eerst ( en tot nu voor het laatst) Europees Kampioen.  Hans van Breukelen woonde ruim dertig jaar in Leende. Hij vertrok  in 2014 uit Leende.

 

 

Gebroeders de Koningstraat herinnert aan Gerrit, Arie, Wim en Huibrecht de Koning.  Zij waren verzetsstrijders uit Heeze die tijdens Wereloorlog II zijn opgepakt. Zij zijn  vermoord door de Duitsers.  

Waarom werden ze opgepakt? De gebroeders de Koning zaten in een verzetsgroep, ze overvielen distributiekantoren en maakten ook bevolkingsregisters in enkele plaatsen onbruikbaar. Ze boden onderdak aan onderduikers. Op zondagmorgen 14 mei 1944 werd hun boerderij omsingeld, de Duitsers zochten wapens. Het bleek dat zij precies wisten waar de geheime bergplaats was. Dus het was duidelijk dat ze waren verraden. Er werden wapens gevonden, hierop stond de doodstraf. Ze werden opgepakt door de Duitsers en in concentratiekampen gefusilleerd of ze overleden er aan uitputting.

 

Het gebeurt ook dat veel mensen in een dorp graag willen dat een nieuwe straat de naam krijgt van een persoon die veel voor hen heeft gedaan en betekend, zoals bijvoorbeeld Fried Manders.

Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog burgemeester in Leende en weigerde burgers te laten werken voor de Duitsers, daarom moest hij zelf naar het concentratiekamp Vught.  Daarna is hij getransporteerd naar Neuengamme,               een kamp in Duitsland. Als een van de weinige burgemeesters uit Brabant heeft hij dit overleefd en keerde hij in juni 1945 terug naar Leende.  Er is nog geen straat met zijn naam.

                           

 In Sterksel is een Pastoor P. Thijssenlaan                                                                                          .        

Deze weg is vernoemd naar de eerste pastoor in Sterksel (1916 -1935). Hij bouwde in 1927 de nieuwe parochiekerk, gewijd aan Sint-Catharina                    

De heilige Catharina, de grote martelares behoort tot de populairste heiligen van de Middeleeuwen. Ze wordt aangeroepen als beschermster tegen de pest en ter bewaking van de kuisheid. Ook wordt ze soms gezien als beschermster tijdens de bevalling.

Pastoor Thijssen was een boerenzoon. Hij was een echte paardenliefhebber en reed regelmatig met het paard naar de kapper in Heeze om zijn kruin te laten bijscheren.

Pastoor Thijssen begon als pastoor in de Sint Gertrudiskerk het oude parochiekerkje precies aan de overkant van de Averbodeweg. Het monumentale kerkje, dat door de familie Pompen in 1866 was gebouwd, is in 1976 op heimelijke wijze afgebroken.

                                                                              

 

Er is een Nicasiusstraat in Heeze. En een Nicasiushuis, dit is het verzorgingshuis, waarin (oudere) mensen kunnen wonen die zorg en ondersteuning nodig hebben.

Nicasius  werd in 1515 geboren in Heeze. Hij werd priester en woonde in het Franciscanenklooster  te Gorcum. Nicasius wordt vooral herinnerd omdat Hij een van de martelaren van Gorinchem is , hij werd in 1572 door de Watergeuzen vermoord in den Briel en is later heilig verklaard.

Ook is er een Nicasiusplekske op het Kreijl. Het staat op deze plek omdat men denkt dat Nicasius daar geboren is 

Op het  Nicasiusplekske is een kapelletje ingericht voor de heilige Nicasius, hier wordt jaarlijks rond 9 juli een mis opgedragen.

                                                                                                                                                                                                                                      

 De Pomperschans verwijst naar Adriaan Pompen uit Leende. Hij leefde van 1745-1813.                                              

 

Adriaan Pompen kocht Sterksel van de Abdij van Averbode op 16 Maart 1798.  Het bleef in het bezit van de familie tot  1914, toen werd de Naamloze Vennootschap ‘De Heerlijkheid Sterksel’ opgericht. Die maatschappij kocht het dorp aan voor 300.000  gulden, dit is ongeveer 136.000 euro

 

 

 

 

 

 De Deken Kempslaan is in Heeze, Bartholomeus Kemps was pastoor in Heeze. Hij was een zoon van Paulus Kemps. Paulus Kemps was een rijke koopman, hij handelde in zijde en kant. Hij was burgemeester van Leende rond 1850.

De familie Kemps schonk in 1863 aan de kerk van Leende het orgel en drie grote glas-in-lood ramen in het priesterkoor.

                                                                                    

 

 

 

 

  Valentijn is een straatnaam in Sterksel en er is een dorpshuis Valentijn, deze zijn  beide vernoemd naar een beroemd persoon uit een ver verleden. Mathias Valentijn was abt van Averbode (1591-1635) . Een abt of vrouwelijk abdis is in de Rooms-Katholieke Kerk het hoofd van een ABDIJ OF KLOOSTER. De monniken of zusters horen hem/haar aan te

 

spreken met Vader of Moeder Overste. Hij/zij wordt altijd gekozen door de monniken of nonnen in het klooster.

 

Abt Valentijn liet in 1619  de Catharinakapel bouwen in Sterksel. 

 

Ds Kremerstraat in Heeze. Wie was dominee Kremer? Hij leefde van 1798-1867. Ds Kremer kwam in 1825 naar Heeze. Hij is de bekendste predikant die Heeze ooit heeft gehad.

Dit kwam niet omdat hij dominee was maar omdat hij “bezitter was van een zeker middel ter genezing van oogziekten” Hij werd  bekend als ogendokter.

In 1834 genas hij de blinde metselaar Jansen, deze werkte aan de protestantse kerk. Over de behandeling schreef van Moorsel in zijn Kronijk dat de dominee gebruik maakte van een bijtend nat, waarvan hij enkele druppels in de ogen liet vallen, die hij vervolgens met zijn vingers goed over de ogen verspreidde. Drie maal daags moesten de patiënten dit middel toepassen.  De patiënten kwamen van heinde en verre en bleven vele maanden in Heeze om geholpen te worden. Zij waren in de kost bij de bevolking. De meer vermogende  verbleven in “De Pelikaan”, de “Jager” of bij burgemeester Deelen


De pastorie waar Ds. Kremer woonde stond op de plaats waar nu Verest schoenenwinkel is. Het pand werd in 1986 gesloopt.