Jachtlust

Heemkronijk jaar:2001, jaargang:40, nummer:3, pag:38 -38

JACHTLU ST

door: C.Smit

Foto: Ries van Dijk

 

Voor veel Heezenaren een bekend huis aan de Boschlaan met een aantal meters voortuin die niet iedereen zal ambiëren, tenzij je natuurlijk een enorme liefhebber van tuinieren bent.

Voor veel mensen is het een monument dat er altijd gestaan heeft. Nou ja, altijd is wel wat overdreven. Het blijkt gebouwd te zijn omstreeks 1905.

De exacte data zijn niet te achterhalen omdat in die jaren bepaalde documenten nog wel eens verloren gingen. Het is gebouwd door Samuel John, Baron van Tuyll van Serooskerken van Heeze.

Het huis was aanvankelijk niet bedoeld voor vaste bewoners omdat eigenlijk alleen de begane grond bewoonbaar was. Deze bestond uit een opkamer en een keuken. De bovenvertrekken waren te vochtig voor bewoning.

De benedenruimte was bestemd voor het aangenaam verpozen van de Baron en zijn jachtvrienden na de jacht. Er kon na de inspanning genoten worden van een borrel, waarna het diner geserveerd werd vanuit de kasteelkeuken.

Het is hekend dat er illustere jagers hij waren. O.a. ex-keizer Wilhelm van Duitsland en onze eigen Prins Hendrik.

Na deze periode worden er de rentmeesters en jachtopzieners gehuisvest en werd ook de bovenverdieping gerenoveerd.

In 1965 werd Jachtlust verbouwd. De voordeur werd verplaatst van de Zuid- naar de Westgevel. In I970 werd een kantoortje aan de Noordgevel gebouwd.

De bewoners

Vanaf 1920 was Hendrik van der Craats, gehuwd met Klaasje Blankenspoor als boswachter en jachtopziener in dienst van het kasteel en mocht hij in Jachtlust wonen. In 1936 nam NSB-burgemeester E. van Dissel bezit van het huis. Hij is na de bevrijding in 1944 wijselijk met de noorderzon vertrokken. Daarna werd het huis verhuurd aan de heer G.A. te Riet, baas bij de bandfabriek Van Engelen & Evers. De volgende bewoners waren Jacob de Koning en zijn derde vrouw Hilletje Boef. De Koning was de vader van de bekende Gebroeders de Koning. De laatste  en huidige bewoner is de heer Legters. Hij was de zesde en tevens Iaatste rentmeester in dienst van de familie Van Tuyll van Serooskerken.

Ga terug