Nieuws

De Groote Oorlog rond de Kluis

23-06-2018

Einde WO I en de treinontploffing te Hamont.

In de periode 2014-2019 is met jaarlijks aangepaste thema's de Groote Oorlog in Noord-Limburg herdacht. De tentoonstelling is dit vijfde jaar gewijd aan het EINDE van de WO I en de TREINONTPLOFFING in Hamont. Tijdens de voorbereidende studie en het vele opzoekwerk kwam weer heel wat informatie over onze streek nog beter in beeld. Vandaar dat er weer uniek beeldmateriaal en kleurrijke voorwerpen tentoongesteld worden over deze moeilijke periode. 

"De oorlog begon steeds meer kwaad bloed te zetten en bracht ontelbare gezinnen in de problemen door steeds toenemende schaarste. Vlaamse activisten konden met toestemming van het Duitse burgerlijk bestuur belangrijke Vlaamse eisen van voor WO I  concreet maken: de vernederlandsing van de rijksuniversiteit van Gent werd volledig uitgevoerd.

Aanvankelijk leek Duitsland voordeel te halen uit de terugtrekking van het revolutionaire Rusland uit de Groote Oorlog. Duitse troepen werden massaal overgebracht naar het westen. De Duitse legers boekten merkbare terreinwinst o.m. rond Ieper.

Maar sinds eind 1917 werden de geallieerde legers ondersteund door Amerikanen die het verschil zouden maken en de uitgeputte Duitse legers zouden doen wijken. In Duitsland zelf ontstonden overal revoltes tegen het Duits bestuur. Het communisme was in opmars.

Ondertussen begon ook in Belgie aan de IJzer in de zomer van 1918 het eindoffensief. Bij de Wapenstilstand op 11 november was Gent reeds bereikt. Door de overhaaste terugtrekking van de Duitse troepen gebeurden er her en der ongevallen, waaronder de treinontploffing aan het station te Hamont een der ergste was."

De tentoonstelling bevat verhalen, fotomateriaal en voorwerpen over:

  • een overzicht van 5 jaar oorlog
  • een kijk op de laatste oorlogsgebeurtenissen
  • de overgave van het Duitse leger
  • de Wapenstilstand
  • de grote ontploffing in het station te Hamont
  • de uitbundige vieringen van de terugkeer van de frontsoldaten
  • de vredesstoeten
  • de oprichting vn oorlogsmonumenten
  • de trofeeen van de frontsoldaten

Vanaf 7 juli 2018 tot en met 28 oktober 2018 en van 6 april 2019 tot en met 26 mei 2019 is de tentoonstelling geopend op zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur

Toegangsprijs € 2.-- kinderen tot 12 jaar gratis