Nieuws

lezing Mariënhage.

21-10-2017

Lezing 26 oktober ‘HISTORISCH AUGUSTIJNS MARIËNHAGE’


Klooster Mariënhage is een historische en culturele hotspot. Er is maar één locatie in Eindhoven waar de middeleeuwse bouw nog fier overeind staat en dat is de oostvleugel van klooster Mariënhage. Het 17de eeuwse zadeldak valt eveneens onder monumentenzorg. Toch was de archeologische vondst in april 2007 van de fundering van de middeleeuwse noordvleugel van klooster Mariënhage een verrassing. In de kloostertuin van Mariënhage liggen ook de restanten van de fundering van het eerste kasteel van Jan van Schoonvorst, heer van Eindhoven. De reguliere kanunniken van Sint Augustinus hebben dit klooster in 1422 gebouwd, de augustijnen van de Orde van Sint Augustinus hebben het voor sloop behoed door het inmiddels ruïneuze complex in 1890 aan te kopen, te restaureren en uit te breiden. Tijdens de diapresentatie loopt u als het ware door de tuin, gang en zolder van dit middeleeuwse gedeelte. Het klooster kwam in 2007 nogmaals in het nieuws met de ‘herontdekking’ van de door Nicolaas Clopper geschreven middeleeuwse kroniek  ‘Bloemhof der tijden’ ofwel het ‘Florarium Temporum’. Ook over deze wereldgeschiedenis die Eindhoven op de internationale kaart zet, krijgt u tekst en uitleg.

Het tweede deel van de presentatie laat de groeiende betekenis zien van de augustijnen  en hun augustijnse spiritualiteit voor Eindhoven en Nederland in de 20ste eeuw. We zien hun betekenis aan de hand van de bouwactiviteiten van de H. Hartkerk, het Augustinianum en het Augustijns Instituut. Mariënhage heeft zich ontwikkeld tot een augustijns centrum voor religieuze spiritualiteit.

 
Ingrid van Neer (1960) studeerde klassieke talen in Utrecht en Nijmegen. Tot 1995 lerares te Apeldoorn. In 1995-1996 verbonden aan het Commanderij College te Gemert en daarna bibliothecaris van de Bibliotheek Augustijns Instituut (BAI) te Eindhoven. Beheert sindsdien de collectie en de website van zowel het Augustijns Instituut (www.augustinus.nl) als van de Nederlandse Provincie van de Augustijnen (www.augustijnen.nl). geeft regelmatig presentaties over Augustinus, over de Orde en augustijnse heiligen.

Datum:donderdag 26 oktober 20.00 uur

Locatie: Kasteel Geldrop