Nieuws

lezing vrijdag 11 november 20.00 uur Locatie: de Dreef Geldrop

08-11-2016

Lezing vrijdag 11 november. Niemand kan zijn lot ontlopen. Dat geldt voor u en voor mij, de moderne mens, maar dat was in de periode 1500-1800 niet anders. Dat wil niet zeggen dat er niemand in drie eeuwen het lot tartte. Na een onderzoek in het gemeente-archief van Gemert-Bakel (zo’n 10.000 dossiers in het crimineel-civielrechtelijk archief) treffen we ongeveer 40.000 mensen aan die het lot wél durfden tarten en uiteindelijk aan het kortste eind trokken niet zelden in de vorm van een gestropt touw, bungelend aan een galg.
Dit alles biedt een verrassende, soms onthutsende en niettemin kostelijke inkijk in het leven van alledag in een willekeurig dorp. Wat er uit de oude dossiers opwelt is typerend voor het Brabantse platteland van toen en brengt ons in aanraking met de normen en waarden, zeden en gewoonten van de dorpse samenleving van destijds. U wordt meegenomen naar de harde tijden van weleer, ziet de activiteiten van een notoire paardendief in 1672, de bedelbrieven van rondzwervende invaliden, van Thijs met-den-crommen-mond, ziet wat schokkende scènes uit een huwelijk en wat de criminele gevolgen zijn van een pestepidemie.
We dobbelen tegen elkaar om een varken en zien hoe iemand de kerk steunt door de pastoor te beledigen. We doorlopen tientallen dossiers en dan blijkt dat het een prachtige bron is, ook voor genealogen. Het is weliswaar een criminele maar tegelijkertijd ook een sfeervolle lezing waarbij het publiek ook wordt uitgenodigd mee te doen.

Simon van Wetten (1955) komt uit Gemert, hij is historicus, geschiedenisleraar en schoolleider. Hij is actief als archiefmedewerker, gids publicist en filmer.
Hij is afgestudeerd in Nijmegen op ‘de rechtspraak in de franse tijd’