Nieuws

open monumentendag

01-09-2016

Open Monumentendag 10 en 11 september: Textielindustrie, icoon van Heeze.

Historisch gezien is de textielindustrie de rode draad in de ontwikkeling van Heeze. In de 2e helft van de 19e eeuw zorgde de industrie voor werkgelegenheid, de armoede nam af en het aanzien van Heeze veranderde. De textielindustrie in Heeze specialiseerde zich in de fijne textiel zoals labels, band, veters, etiketten, lint.
Ter gelegenheid van Open Monumentendag wil de Heemkundekring Heeze-Leende-Zesgehuchten deze textielindustrie centraal stellen.

Op 10 en 11 september is van alles te doen in de Heemkamer aan De Pompenmaker 6 in Heeze (aan de achterkant van de sporthal in de Nieuwe Hoeven). De openingstijden zijn van 11.30-17.00 uur. Op zaterdag 10 september verricht wethouder Wilma van der Rijt om 12.00 uur de officiële opening van de tentoonstelling. De tentoonstellingsruimte in de Heemkamer is vernieuwd en heringericht, in de vitrines vindt u bijvoorbeeld prachtige stalenboeken van band, een heel bijzonder garennummeringsapparaat en een oranje lint van de gouden koets, materiaal van de Koninklijke Bandfabieken (voorheen Vullinghs’ band-, veter- en elastiekfabrieken N.V.).
Van Engelen en Evers BV in Heeze is bekend van zijn labels en bijzondere jaquard. Van hen vindt u in de vitrine onder meer een kalender, boekenleggers, weversgereedschap.
Naast deze prachtige producten kunt u de verhalen horen van de mensen die er gewerkt hebben, die deze producten uit hun handen hebben laten rollen. Deze verhalen zijn op video opgenomen en gedurende de zaterdag en zondag te beluisteren, ongeacht het tijdstip dat u binnenwandelt.

De Heemkundekring heeft ook schilderijen van Lowie van den Heuvel (1934-1982). Veel schilderijen van hem hebben in een huiskamer, een wachtkamer of kantoor gehangen. Een aantal van deze schilderijen zijn nog nooit eerder in het openbaar te zien geweest. Tijdens de Open Monumentendag kunt u ze bewonderen én eventueel kopen.
Daarnaast houdt de Heemkundekring een boekenverkoop van die boeken die dubbel aanwezig zijn in de bibliotheek.
U bent van harte welkom op zaterdag 10 of zondag 11 september, van 11.30-17.00 uur in de Heemkamer, De Pompenmaker 6 in Heeze. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.