Jaarprogramma 2018

De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk, ook introducees zijn welkom.

maandag 22 januari 2018 19.30 uur

 

 

Ledenvergadering

Ieder jaar houden we onze ledenvergadering. Andere jaren was dat in maart dit jaar doen we het in januari. De ledenvergadering begint om half acht! Agenda en verdere punten vindt u in het Mededelingenblad van december 2017. Voor de bijeenkomst kunnen de leden het jaarverslag lezen en kan daar over gediscussieerd
worden.    lees verder

donderdag 22 februari 20.00 uur

 

 

 

 

‘Immaterieel erfgoed.’

Immaterieel erfgoed is de nieuwe tak van erfgoed. Het gaat daarbij om de cultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven. De tradities en gewoonten die je overneemt van je ouders en grootouders en op jouw beurt weer doorgeeft aan je kinderen en kleinkinderen. Elk mens heeft veel tradities.

 

lees verder
 

donderdag 15 maart 20.00 uur

 

 

 

 


 

‘Zichtbare voorouders’

Begravingen onder heuvels vanaf de Neandertalers tot in de vroege middeleeuwen

Neanderthalers zijn de eerste mensen waarvan we weten dat ze hun overledenen begroeven. Ongeveer 60.000 jaar geleden gaven ze hen zelfs bloemen mee in het graf. Dat is sowieso uitzonderlijk want zolang mensen nog rondzwierven als jagers en verzamelaars waren er nog geen vaste plekken voor hun dierbaren. We weten meer over begrafenispraktijken vanaf het moment dat de jagers overgingen op landbouw en veeteelt. In West-Europa is dat ongeveer 7500 jaar geleden.

 

lees verder

donderdag 26 april 20.00 uur

 

 

 

 

 

 

‘‘Maarten van Rossum’

Tijdens de voorbereidingen van de lezing over de beeldenstorm (‘t Perron 9 februari 2017) kwam Sander gedurende de afgelopen jaren steeds informatie tegen over Maarten van Rossem (1490-1555) en zijn plundertochten die hij bijna jaarlijks ondernam in alle windrichtingen overal in de Nederlanden.

lees verder

zaterdag 14  juli 13.00 uur

 

 

 

 

 

 

‘Excursie naar ??’